chidambarum agashiye

Ahmedabad, Gujarat   2013 - 2020

We like to think of architecture as repair. It takes root in the imperfection of the existing condition, and the uncertainty of a projected outcome. Given the diversity of contexts present in Indian practice, an attitude of repair serves as a critical means to both address the fraught conditions that produce the design brief and to locate ourselves within the ongoing timeline of the place. We are part of an open process where the design and construction happen in the places where we live, as we live, rather than as “before” and “after.”

As a project, the Chidambarum House gracefully demonstrates the opportunities that a deep engagement with time offers. It is an evolving place, layering phases of history onto its structure, shifting as its family matures and grows. When the site was first acquired, a small Art Deco structure stood in the land. Behind it, the original house designed by Gira Sarabhai, opened toward the Sabarmati River. Over time, Sarabhai’s house has expanded, extending back toward and finally wrapping all the way around the old Art Deco structure. Architects of varied approaches have brought new life and ideas to the place. What we have contributed to the layered campus is a project in three phases that uses the existing Art Deco Structure as an armature, and reaches out into the trees to develop a light, airy home within a home for Mohal and Christina Sarabhai, their children, and their dog.

 

PHASE 1: FLOATING A NEW TERRACE (2013-2014)

A new open terrace, hovering between openings of the old Art Deco facade, reclaims the space above an old garage for a three-sided elevated court. The steel frame rests on a raised beam, and projects over the existing facade, anchored in the ground below, to create a shaded arcade at the ground level, and a railing above. Simple teakwood planks, polished with linseed oil and water, complete a surface that floats in the branches of an old neem tree, flanked by a row of marble shelves.

PHASE 2: RECLAIMING AN ART DECO VERANDAH (2015-2016)

The glass-faced verandah warmly operates as a visual connection between the house and the open terrace. Delicate teakwood frames touch ornate columns lightly, subtly articulating a threshold while amplifying the beauty of the view. Inside, a sleek white light tray suspended from brass pipes ties together the stylized art deco elements to create a contemporary space (while deftly concealing added pipes).

PHASE 3: BUILDING ROOMS IN THE TREES (2018-2020)

Floating out beyond the building, above wall and walkway, a new set of light-filled rooms hangs from a steel truss, winding around aged trees. A thin floor plate turns the corner to a lit ceiling below, highlighting the delicate columns from which it is suspended, no larger than the straight trunk of the young Aso Palav growing through the children’s courtyard. Volumes open at the corner, peering into the leaves through alternating sheets of glass and marble. Washed with dappled light, warm Jaisalmer stone flooring anchors cozy rooms inside.